Feb 12, 2021

Project | Southbank | SE1

This warehouse conversion, in London's Roupell Street Conservation Area, was stripped back to an empty shell and underpinned to reform a new basement floor.

Our client's creative vision and high specification interior designs, were brought to life through collaboration, teamwork, technical skill and exceptional attention to detail. Stunning wall tiling designs feature throughout this home, alongside artisan finished including tadelakt, polished concrete and leather cladding - and the end result is truly stunning.

The ground floor hosts the master suite and a uniquely designed children's bedroom with ensuite - above on the top floor, a stunning open plan kitchen, dining and living space.

Each door in the entrance hall is clad in leather, a process that required multiple stages and fittings. The cloakroom was built to fit the bespoke tiling design. Every corner tile is rounded, not one tile cut.

Behind each room's elaborate design our team worked closely with the architect and client to define the technical detail.

"The construction documentation had to convey the detailing exactly, with no grey areas between material junctions to ensure that what was built was exactly what was designed. The nature of the site and design requirements meant that a collaborative approach organically evolved between ourselves, the Woodmans team and the client, also involving additional artisan specialists in specific aspects." James Patterson, Architect.

The new basement floor provides a flexible additional living space, with a second kitchen, entertainment space, double bedroom and ensuite.

The basement ensuite has been designed using DTILE and the effect is truly impressive. You can design and create anything using these curved tiles - it's easy to see why they have won multiple design awards and have been used in spaces such as Phillip Starck's 'Ma Cocotte' restaurant in Paris and the unique Hotel Droog in Amsterdam.

Upstairs, in the master ensuite, handmade tiles designed by the client were fitted to perfection by our in-house team. Originally popular in ancient Morocca, the smooth, marble-like artisanal Tadelakt plasterwork was undertaken by Tadelakt London.

Across the entrance hall is the children's bedroom and ensuite. The client's vision was to create two bunkbeds on a unique pulley system. Technical skill and teamwork made this clever, space saving idea possible.

More Moroccan inspiration in the children's ensuite, with concrete tiles, handmade by popham design.

On the top floor, an open plan kitchen, dining and living space with a vaulted ceiling that nods to the building's industrial heritage.

The only internal feature retained was the original chimney. Backing onto a neighbouring chimney this was supported throughout the build.

Bespoke joinery wraps around the new woodburner, including a desk, shelving and storage. Beautifully designed and built by Wrights Joinery and seamlessly fitted by our in-house team.

Surface design and specialist finishes are what makes this interior so special. The polished concrete kitchen is complimented by another stunning tiled splashback feature wall.

The technical skills applied by our teams and the project architect were outwith the 'norm' - but then this is far from an everyday interior design. Coupled with true craftsmanship, creativity and care for the minutia it's no wonder the result is truly exceptional.

"I consider myself hugely fortunate to have a team of constructors with passion for excellence, clear to then see what can be achieved when all parties, from clients, architects and supply chain, are truly aligned."

Brent Kearney | Managing Director | Woodmans

____

Woodmans are proud to have been awarded Best of Houzz 2021 for the fifth year in a row. More projects are available to view on Houzz and this video showcases additional projects and gives an overview of our approach.

Next    |    Back to News