Sep 04, 2020

Project | 3 Phase Family Home | Sussex Coast

This project has truly been a labour of love, as much for our own team as it has been for our clients. In 2016 we completed Phase 1 - the brief to build a two bedroom self-contained annexe for the family to live in whilst the main house was renovated and extended.

Following a successful first phase we were asked to undertake the renovation of the main house and later, in 2019, awarded the garden works including the garage, pool and landscaping.

Built in 1936, the main house hadn't been updated in over 50 years. The survey had highlighted a number of issues, but it wasn't until work began that the impact of its high, exposed coastal position became clear. The house was stripped back to its 'bones' and underpinned - the majority of the walls, floors and roof removed and rebuilt.

Space was reclaimed from the front sloping elevation to create a new lower ground floor. A perfect play space for children, complete with kitchenette, bathroom and music room.

The main entrance remains at the rear of the house, the side porch extended, a new staircase leads down to the lower ground floor.

Originally part of the exterior, this pillar is one of many original features that was protected during the build and restored during the later stages of the project.

The ground floor living space is now primarily open plan. The original fireplace restored, now a beautiful feature of the new formal living space. Pushing out the front wall achieved the smart, 'square' space our client wanted, no more awkward corners and uneven floors.

New oak beams were sourced to reach the new width of the room. The installation and 'threading' through of the new beams no small task with each 8 metre beam weighing approximately 4 tons each.

The light and spacious central dining space now opens up onto a new front terrace, an additional double-sided fireplace installed, behind which is a relaxed TV 'snug'.

With the ground floor also including a self-contained 2 bedroom annexe, there was still space to create an impressive family cinema room.

A stunning art deco cloakroom replaces the original turquoise and mustard WC. The 'fish' tap was reclaimed and restored from the upstairs family bathroom.

Above the new side porch the master suite couldn't look more different.

Behind the new false wall is a large dressing room space with built-in wardrobes running the full width of the room.

A luxurious new bathroom replacing the very pink 1950's family bathroom.

At the top of the house a window with an incredible sea view.

Now a perfect space for work or yoga.

In every inch of this family home there are beautiful features and creative touches, including a cool mezzanine for a teenage boy.

What our client said

Woodmans have just finished a 4 year renovation of our very run down exposed 1930's house. They have done a truly amazing job and I am so glad we chose them. The house has been 70% rebuilt and Woodmans have always coped really well with any problems that arose. They have come up with brilliant ideas and will always work to incorporate our needs into the project. They are highly professional, trustworthy, communicative and reliable and all their employees care about getting the house we want. They have tackled any snagging issues in a timely fashion and their finishing is second to none. I have no hesitation in recommending them.

This review and more pictures from this project can be seen on Houzz.

Next    |    Back to News