Dec 07, 2017

Project | Grade II Edwardian House | Chiswick W4

When a former Sussex client asked us to renovate their Grade II listed London home we were delighted. Demolishing the old conservatory and creating a new rear extension provided the perfect opportunity to move the kitchen to become the central hub of this family home.

"It was important that the new structure worked aesthetically with the original building but was sufficiently different so it could be 'read' as a new addition," explains architect James Patterson, "Maximising natural light, from the outside the extension is lightweight in appearance which was key to getting agreement from the local planning authority."

The large lantern roof light is certainly a triumph, it gives the new room structure and floods natural light into the kitchen which now opens out onto the garden.

Moving the kitchen made way for the creation of the snug/ family room, a space to eat, work and relax. Plus, there's new utility room which flows seamlessly with the kitchen - optimal use of space and perfectly connected.

"It was important to retain enough of the original structure not to dilute it's presence, particularly at the junction between new and existing structures," says James, "Elements of the existing walls were retained and left visible, extending into the open plan space to clearly show the outline of the original building's footprint."

The new doors between the kitchen and the dining room also create a flexible entertaining space, linking beautifully with the open plan kitchen but with the ability to be closed off for a more traditional dining room arrangement.

With stunning parquet flooring throughout, the soft grey palette has splashes of blues and pinks - the end result is fresh and modern yet traditional 'enough' for this beautiful Edwardian home.

In addition, our bathroom team created three stunning new bathrooms.  

From the luxuriously simple marble tiles in the master ensuite shower room.

To quite exceptional tile pattern matching by our team in the guest ensuite (below).

And, last but certainly not least the large family bathroom.

Our team were delighted with the end result, the house is beautifully finished from top to bottom. The only question now is where to put their Christmas tree - perhaps they need two!

A review of our work on this project from the client is available on Houzz .


With many thanks to James Patterson.

Photography by Andrew Beasley.


Previous    |    Next    |    Back to News