Jan 18, 2018

Project | Chelsea Townhouse Restoration | SW3

In the heart of Chelsea this four storey 1920's townhouse has been fully renovated and extended by our in-house team.

Our client's engaged Granit Architects to design their home to be light and spacious.  A design to make the best of all usable space, naturally connecting all of the living areas as well as considering the access to the garden and roof terrace.

Alongside extensive reconfiguration of the lower floors, a rear extension was added, the garden redesigned and the roof terrace renovated. 

A large proportion of the first floor now hosts a generous new master suite and across the upper floors a further three bedrooms and two bathrooms were fully renovated.

Now as you enter, the once dark narrow hallway is now bright and spacious.

Pocket sliding doors open up the ground floor and the new open plan living areas are flooded with natural light from both the front and rear of the house.

The front living room now leads into a space for reading and working, with each area having been carefully zoned using colour, lighting, internal glazing and bespoke joinery.

The stairs to the lower ground floor have been relocated, creating additional space to house the study and fully glazed sliding doors create an open connection with the rear existing roof terrace which has also been renovated.

Sachs Grey Oak Element 7 flooring has been used throughout the lower floors and continues down the new rear staircase, successfully connecting all of the living spaces.

Interior Designer Linzi Kettle is delighted with the final result, "The natural collaboration between our architectural team and interiors team played a key role in creating such a successful design."  

"From the layout and flow to the interior architecture and joinery, the lighting design, choice of flooring and the use of colour - each element works together perfectly, delivering on both practicality and style."

The lower ground floor has undergone the most significant change.

"Extensive reconfiguration to the lower floors was vital to maximise usable space and create a visual and physical flow through the property.  The lower ground floor had previously been dark and oppressive, with interconnected rooms which felt somewhat disjointed." adds Pip Phillips, Architect for the project.

"The rear was given a modest extension, just enough to create a generous and bright living space, a quality which has been markedly enhanced by use of glass doors and balustrades."

Within the new open plan space each zone has been given it's own character allowing it to sit independently, yet harmoniously with the rest of the space. A new contemporary kitchen at the front, dining area in the centre and a bright living space at the rear which leads directly out onto the walled garden.

The ceiling design on this floor helps to zone each area, with the coffered ceiling in the dining space providing architectural structure and soft mood lighting that is perfect for entertaining.  

The new lower ground layout maximises natural light which has been enhanced with carefully considered lighting design.

Each zone has it's own clear style and at the rear the informal living area is relaxed with bespoke joinery ensuring that the TV is discreetly positioned without taking centre stage.

The walled garden has also been redesigned and over the coming months the plants will begin to mature and the space will become a green oasis. The choice of high quality artificial grass makes the space immediately usable and keeps maintenance at a minimum.

Leading upstairs from the main entrance there are four bedrooms, two of which are ensuite and a further large family bathroom.

The master suite is a tranquil space, with generous bespoke wardrobes and a large ensuite.

The Filetto stone panels in the shower enclosure continue at half height around the rest of the room. As Linzi explains, "This natural stone is soft to the touch, it is subtly luxurious and contrasts beautifully with the dark blue joinery."

Successful storage is critical to a home staying stylish and the generous proportions of the ensuite allow for plenty of space to store towels and linens.

From the half landing another large bathroom also plays host to the laundry appliances which are neatly hidden away - the design team recognising that positioning these upstairs is a great decision for city living.

On the top floor there are two further double bedrooms, one of which is ensuite.

Farrow & Ball's 'Purbeck Stone' has been paired with bright, yet soft, Wimborne White to create a calm space to study and sleep.  The desk is painted in 'Worsted' which is a slightly stronger tone.

The colour scheme flows perfectly into the ensuite with the choice of 'Mole's Breath' creating a warm, almost moody space.  The tile choice is equally stunning with a mix of black and white contrasting tones and gloss and matt tiles.

This once tired house was stripped back and completely renovated by our own in-house team and we are very proud of the final result.  Great teamwork from the outset and most importantly, a happy client.


A review of our work by the client is available here, in addition to a video testimonial which is available on granit.co.uk.

Further images, including many taken before and during the early works, can also be viewed on Houzz.

Photography by Andrew Beasley

Previous    |    Next    |    Back to News